Perinteinen rekrytointi vai vuokrajohtajuus? Tai molempien parhaat puolet

Tutustu interim-johtajuuden ja perinteisen rekrytoinnin välisiin eroihin ja niiden vaikutuksiin yrityksesi nopeaan reagointikykyyn ja pidemmän ajan kehitykseen.

Nykyisessä liiketoimintaympäristössä yritykset kohtaavat yhä useammin tilanteita, joissa johtamisosaamisen tarve on akuutti tai osaamista tarvitaan vain tietyn ajan. Valinnan tekeminen interim-johtajan hankkimisen ja perinteisen rekrytoinnin välillä voi hyvinkin vaikuttaa yrityksen kykyyn vastata näihin haasteisiin nopeasti ja kustannustehokkaasti.

Milloin interim-johtaja on oikea ratkaisu?

Vuokrajohtaja on usein paras vaihtoehto nopeaa reagointia vaativissa tilanteissa tai jos osaamista tarvitaan vain tietyn ajan. Vaikkapa yritysfuusiot, merkittävät teknologiahankkeet, erilaiset muutostilanteet, vakituisen henkilön pois lähteminen tai väliaikainen poissaolo ovat esimerkkejä tilanteista, joihin interim-johtaja voi tuoda nopeasti kokenutta osaamista ja näkemystä.

Rekrytoinnin strategiset edut

Perinteinen rekrytointi puolestaan palvelee parhaiten tilanteissa, joissa tehtävä tai rooli on selkeästi useamman vuoden kestävä. Vakituinen johtaja pystyy kehittämään organisaatiota pidemmällä tähtäimellä ja rakentamaan pitkäaikaisia suhteita sekä sisäisesti että sidosryhmien kanssa.

Rekrytointi on erityisen perusteltua, kun yritys:

  • Haluaa kehittää sisäistä osaamista ja yrityskulttuuria pitkällä tähtäimellä
  • Tarvitsee pysyvää muutosta johtamisrakenteeseen
  • Rakentaa uutta liiketoiminta-aluetta tai laajentaa uusille markkinoille

Näissäkin tilanteissa alulle panevana voimana voi käyttää interim-johtajaa, joka sitten antaa viestikapulan vakituiselle. Kokeneen vuokrajohtajan avulla osaamista siirtyy luontevasti tiimiin myös pysyvästi.

Kustannusrakenne poikkeaa vaihtoehdoissa

Kustannusrakenteiden vertailu osoittaa merkittäviä eroja näiden vaihtoehtojen välillä. Vaikka interim-johtajan päiväkohtainen kustannus on tyypillisesti korkeampi, kokonaiskustannukset voivat jäädä merkittävästi alhaisemmiksi verrattuna vakituisen johtajan palkkaamiseen. Tämä johtuu erityisesti rekrytoinnin epäsuorista kustannuksista, joita ovat esimerkiksi:

  • Rekrytointiprosessin vaatima aika ja resurssit
  • Perehdytysjakson kustannukset
  • Pitkäaikaiset henkilöstösivukulut
  • Mahdolliset irtisanomiskulut

Lisäksi työsuhteen kustannukset ovat yritykselle kauttaaltaan kiinteitä kuluja, kun taas palveluna hankittua kärkiosaamista kannattaa käyttää vain kulloisenkin tarpeen mukaan.

Vertailu auttaa valinnassa

Yksi vuokrajohtajuuden vahvuuksista on sen nopea valjastaminen. Kokenut interim-johtaja voi aloittaa työskentelyn jopa viikon varoitusajalla, kun taas laadukas rekrytointiprosessi vie tyypillisesti 3 - 9 kuukautta. Tämä aikaero on monesti kriittinen tekijä erityisesti muutostilanteissa tai markkinamahdollisuuksiin tarttumisessa.

Toisaalta rekrytointi voi mahdollistaa pitkäjänteisen kehitystyön ja syvällisemmän sitoutumisen organisaatioon. Vakituinen johtaja pystyy rakentamaan vahvempia sisäisiä verkostoja ja implementoimaan pitkän aikavälin strategisia muutoksia.

Valinta vuokrajohtajuuden ja rekrytoinnin välillä kannattaa joka tapauksessa tehdä tapauskohtaisesti: mitkä ovat yrityksen välittömät tarpeet ja toisaalta pitkän ajan strategiset tavoitteet. Käytännön kokemukset osoittavat, että molemmissa vaihtoehdoissa on eri tilanteissa omat vahvuutensa.

Osaamisen siirtyminen taloon

Interim-johtajien erityisosaamista voidaan hyödyntää välittömästi spesifeissä haasteissa. He tuovat mukanaan laajan kokemuksen vastaavista tilanteista eri organisaatioissa, mikä mahdollistaa parhaiden käytäntöjen nopean omaksumisen. Lisäksi vuokrajohtajat ovat taitavia siirtämään osaamistaan organisaatiolle projektin aikana.

Perinteisesti rekrytoitu johtaja puolestaan kasvaa osaksi organisaatiota ja kehittää osaamistaan yrityksen tarpeiden mukana. Tämä mahdollistaa syvällisemmän ymmärryksen yrityksen kulttuurista ja toimintatavoista, mikä voi olla arvokasta pidemmän päälle.

Esimerkkinä teknologiayrityksen transformaatio

Keskisuuri teknologiayritys kohtasi merkittävän digitaalisen transformaatiotarpeen. Yritys päätyi palkkaamaan interim-johtajan vetämään muutosprojektia ja käynnisti samalla rekrytointiprosessin pysyvän digitaalisen liiketoiminnan johtajan löytämiseksi.

Interim-johtaja pystyi käynnistämään kriittiset muutokset välittömästi ja luomaan pohjan uudelle digistrategialle. Samaan aikaan toteutettu rekrytointiprosessi varmisti, että projektin päättyessä organisaatiolla oli valmiina pysyvä johtaja jatkamaan kehitystyötä.

Vastaavia onnistumisia on saavutettu monien strategisten yritysfunktioiden, kuten viestinnän ja markkinoinnin kehittämisessä ja johtamisessa.

Päätöksenteon keskeisiä kriteerejä

Valintaa tehdessä on olennaista arvioida:

  • Muutoksen kiireellisyys ja kriittisyys
  • Tarvittavan erikoisosaamisen laajuus ja saatavuus
  • Organisaation kyky integroida uutta osaamista
  • Pitkän aikavälin strategiset tavoitteet
  • Käytettävissä olevat resurssit ja budjetti

Selkeä rooli tarvitsee tavoitteet ja mittarit

Henkilövalinnan rinnalla kannattaa pohtia parasta tapaa hyödyntää osaamista yrityksen kulloisessakin kehitysvaiheessa. Riippumatta siitä, päädytäänkö palvelu- vai työsuhteeseen, avaintehtävässä onnistuminen edellyttää selkeitä tavoitteita.

Aluksi on määriteltävä, mitä roolilta odotetaan. Interim-johtajalle kannattaa asettaa esimerkiksi projektikohtaisia tavoitteita ja aikatauluja. Rekrytoinnissa painottuvat laajempi vastuualueiden määrittely ja pitkän aikavälin kehitystavoitteet. Molemmissa tapauksissa on hyvä varmistaa, että organisaatio ymmärtää valinnan perusteet ja tukee ratkaisua.

Tehtävässä onnistumisen seuraamiseksi kannattaa määritellä selkeät mittarit - hankittiinpa hänet palvelu- tai työsuhteeseen. Interim-johtajan kohdalla painottuvat usein projektikohtaiset KPI:t ja välitavoitteet, kun taas rekrytoinnissa seurataan laajemmin organisaation toimivuutta ja liiketoiminnan kehitystä.

Kun uusi johtaja tarttuu toimeen

Sekä vuokrajohtajan että rekrytoidun johtajan kohdalla on mietittävä, miten uusi osaaminen integroidaan organisaatioon. Seuraavanlaiset valmistelut ovat hyvinkin tarpeellisia, kun uusi johtaja aloittaa tehtävässään:

  • Miten asiasta viestitään organisaatiolle
  • Yhteistyömallin määrittely avainhenkilöiden kanssa
  • Tarvittavien työkalujen ja resurssien varmistaminen
  • Säännöllisen seurannan ja palautteen kerääminen

Olisiko hybridi hyvinkin optimaalinen valinta?

Tulevaisuuden menestyjät hyödyntävät tilanteen mukaan sekä joustavaa vuokrajohtajuutta että perinteistä johdon rekrytointitapaa.

Uutena mahdollisuutena Cherry on tuonut markkinoille innovatiivisen palvelun, joka yhdistää interimin ja rekrytoinnin parhaat puolet: Cherry Pinterim tarjoaa riskittömän ja kustannustehokkaan tavan hankkia pysyvää osaamista välittömästi niin, että kokenut tekijä työskentelee aluksi palvelusuhteessa ja siirtyy “koeajan” jälkeen työsuhteeseen. Tämä vuokrajohtajuuden ja pysyvän rekrytoinnin yhdistävä hybridi tarjoaa yritykselle sekä nopean reagointikyvyn että pitkäjänteisen kehityksen.

Lopuksi on tärkeää muistaa, että sekä vuokrajohtajuus että rekrytointi ovat investointeja yrityksen tulevaisuuteen. Hyvällä harkinnalla ja oikealla ajoituksella molemmat vaihtoehdot voivat tuottaa merkittävää lisäarvoa tukemalla yrityksen kasvua ja kehitystä.

Samppa Seppälä
Samppa Seppälä

IT-projektijohtamisen uusi aikakausi: Interim-johtajat menestyksen takaajina

Tutustu miten interim-johtaja voi tehostaa IT-projektisi onnistumista. Nopea aloitus, erikoisosaaminen ja kustannustehokkuus - lue miksi vuokrajohtaja on moderni ratkaisu teknologiahankkeisiin.

Lue lisää
Ilari Kallio

Interim CMO: Strateginen kumppani yrityksesi kasvuun

Tehosta yrityksesi markkinointia kokeneen Interim CMO:n avulla. Saat strategisen kumppanin, joka tuo tuloksia ja kehittää markkinointiasi kustannustehokkaasti. Lue lisää!

Lue lisää
Samppa Seppälä

Vuokrajohtajuus – askel vaikuttavampaan uraan

Miten rakentaa kokeneena yritysammattilaisena merkityksellinen polku, jossa yhdistyvät strateginen osaaminen ja konkreettinen muutosjohtaminen. Tutustu interim-johtajuuden kasvavaan trendiin.

Lue lisää
Samppa Seppälä